Een saladebar in het bos: wildplukken doe je zo!

Het is maart! En dat betekent voor mij dat het wildplukken nu echt van start gaat. Ja, wildplukken kun je het hele jaar doen maar in de lente tot aan de herfst profiteer je het meest van de gezondheidsvoordelen. Omdat in de winter de plant in de rust gaat. Vanaf deze maand kun je elke laatste dinsdagavond van de maand mee wandelen met mij. In deze blog laat ik je zien hoe je je eigen salade bij elkaar kunt plukken, ´gewoon´ in het bos.

Wist je dat wildplukken eigenlijk een natuurlijke manier van snoeien is? Ook nog eens heel duurzaam dus. In het bos schiet jong groen nu omhoog.

Kijk maar eens naar wat ik zoal plukte om in een salade te verwerken:

  • Jong zevenblad 
    Zevenblad is een beruchte plant vanwege zijn lange wortels die diep wortelen. Het blad zit echter vol met onder andere vitamine C. Het kruid versterkt je nieren en helpt je bloed te ontzuren. Naast vitamine C bevat het ook kalium, calcium, magnesium en vitamine A. 
  • Speenkruid was in de middeleeuwen niet weg te denken in menig moestuin! Nu zien we deze kruipende plant vooral nog alleen maar in het wild. Voor de bloei pluk je de blaadjes die er als een lepeltje uit zien. Na de bloei is veel eten van de plant niet erg bevorderend voor de gezondheid. Je eet dus de jonge blaadjes, het beste rauw. Speenkruid helpt goed tegen darmkrampen en spijsverteringsproblemen. 
  • Paardenbloemen laten zich nu nog sporadisch zien maar straks zullen alle gele kopjes weer veelvuldig te spotten zijn! Het blad en de wortel kun je ook eten. Vandaag richt ik me op het blad. Het is een bitter plantje, maar oh zo gezond! Bitterstoffen hebben we ook nodig, al moeten we er wel even aan wennen. We neigen toch naar zoet! Moedermelk is tenslotte ook zoetig. Paardenbloemblad kun je minder bitter maken door een paar uur voor het eten ervan in een bakje water te leggen. Het blad activeert de lever en de alvleesklier, ook helpt paardenbloem bij winderigheid en een vol gevoel hebben. Kortom, (en dan ben ik nog te beknopt) een krachtige toevoeging in de salade. 
  • Kervel die ken je misschien van kervelsoep. In België wordt dit meer gegeten. Je hebt allerlei soorten kervel maar de meest bekendste is de Roomse kervel. Kervel bevat belangrijke mineralen zoals ijzer en kalium, daarnaast bevat het veel vitamine A en C. Kervel helpt bij het versterken van het immuunsysteem. 

Ga mee wildplukken met Stella!
Zo, je hebt kunnen lezen dat je zo een ware saladebar in het bos kunt aantreffen, een berm of park. Maar waar moet je eigenlijk allemaal op letten wanneer je gaat wildplukken? Hoor erover bij de eerstvolgende wandeling die ik geef, 25 maart 2025 bij Fort Giessen. Plek voor 8 personen, dus geef je op! We gaan uitgebreid leren, determineren, proeven, ruiken en natuurlijk proeven met de uitgebreide wildpluk proeverij die ik zal verzorgen. Kosten: 7,50 p.p. Geef je op via wildplukkeninaltena@gmail.com.

Op de website van Stella vind je alle data van de komende wildplukwandelingen (klik).

Onze website maakt geen gebruik van cookies. We slaan geen persoonlijke gegevens op via cookies en volgen je online activiteiten niet. Je kunt onze site anoniem en zonder tracking bezoeken. Mocht je vragen hebben over ons privacybeleid, neem dan gerust contact met ons op.